середа, 20 березня 2019 р.

Секрети особистого життя Лесі Українки

Така талановита, впевнена, вперта, розумна, неймовірно сучасна і прогресивна… Така втомлена, вимучена фізично і духовно, така нещасна у коханні. Леся Українка – жінка, чиє ім'я знають далеко за межами України, геніальна письменниця, перекладачка, культурна діячка. До дня її народження згадуємо особисту драму поетеси, її коханих чоловіків та непросте життя.

Перше кохання

Своє перше кохання Лариса (справжнє ім'я Лесі Українки) зустріла, коли їй було 15. Максиму Славінському на той час було 18. Він був товаришем старшого брата поетеси Михайла. Перша зустріч відбулася у селі на Київщині, де батьки Лариси мали маєток. На довгі роки плідної праці об'єднали Ларису і Максима поезії Генріха Гейне. Дівчина явно мала до молодого колеги романтичні почуття, про це свідчать її листи братові. У 1892 році почуття спалахнули з новою силою. Між ними розгорівся справжній роман. Чому з часом стосунки перейшли у дружбу – дослідники не знають. Відомо, що матір письменниці Олена Пчілка недолюблювала Максима. Однак це навряд чи було причиною розриву, адже Лариса була дуже впертою дівчиною. Максимові присвячено чимало інтимної лірики Лесі Українки. Відомо, що після розриву стосунків вони продовжували спілкуватися. Немає жодних згадок про нешанобливі висловлювання ні з боку Українки, ні Славінського.

Особиста трагедія Лесі

Коли Лесі Українці виповнилося 24 роки її новим захопленням став Нестор Гамбарашвілі. Нестор знімав кімнату в будинку родини поетеси. Вона давала йому уроки французької мови, а він вчив її грузинської. Лесю захоплював Нестор і його особливий народ.Їхні стосунки були більш ніж дружніми. Про це говорять біографи письменниці. А також такі свідчення давала сестра Лесі Ольга. Гамбарашвілі розбив серце відомої українки. Коли вона поїхала лікуватися у Ялту, він одружився на багатій дівчині. Про це Леся дізналася не від нього особисто, а з листа матері. Зреагувала поетеса на диво іронічно: "Попався, жучку, в панську ручку!" Однак, Леся довго і важко переживала зраду. Вона відправила Несторові десятки листів, які він залишив без відповіді. Імовірно, тому що просто не мав що відповісти. Адже, коли у 1958 році потрапив на могилу колишньої коханої, то щиро плакав.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Хмара слів "Мріє, не зрадь!"

Посилання